Naam voor je kind

Benieuwd naar de opties die er zijn qua achternaam voor jouw kind? In deze blog lees je informatie over het kiezen van de voornaam en achternaam voor je kleine spruit.

De keuzemogelijkheden voor de achternaam 

Het nadenken voor de geschikte voor- en achternaam van je aanstaand kind begint al voor de geboorte. De keuze van de naam kan impact hebben op de identiteit van je kind. De achternaam is naast de voornaam namelijk een belangrijk onderdeel van iemands identiteit en kan invloed hebben op hoe anderen je kind zien en behandelen. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over de naam die je aan je kind wilt geven.

Er zijn verschillende overwegingen die je kunt maken bij het kiezen van de achternaam. Bijvoorbeeld, wil je dat je kind dezelfde achternaam krijgt als jij en je partner? Of wil je juist een andere achternaam geven? Daarnaast is het ook mogelijk om de achternaam van beide ouders te combineren. Dit kan een unieke achternaam opleveren, maar het is belangrijk om te realiseren dat dit ook voor verwarring kan zorgen bij anderen.  Niet iedereen is bekend met gecombineerde achternamen en dit kan vragen oproepen. Het is daarom handig om te bedenken hoe je hiermee om wilt gaan en of je eventueel een uitleg wilt geven aan anderen.

Ons advies is dan ook om hierover in gesprek te gaan met je partner zodat jullie een weloverwogen keuze kunnen maken die past bij jullie situatie en wensen.

Wettelijke richtlijnen omtrent achternaamkeuze vanaf 2024

Vanaf 2024 gelden er nieuwe wettelijke richtlijnen omtrent achternaamkeuze in Nederland. Deze richtlijnen hebben als doel om de keuzevrijheid van ouders te vergroten en meer gelijkheid te creëren tussen ouders en kinderen.

Een belangrijke wijziging is dat ouders, van kinderen geboren op of na 1 januari 2024, zelf kunnen bepalen welke achternaam hun kind krijgt. Dit betekent dat je als ouder niet meer automatisch de achternaam van de vader of moeder hoeft te geven. Je kunt ervoor kiezen om de achternaam van de vader, (duo)moeder, of een combinatie van beide namen te geven. Tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of bij het erkennen van het kind kunnen ouders samen bij de gemeente hun voorkeur voor de achternaam opgeven. De keuze is gratis, eenmalig en geldt ook voor volgende kinderen. Lees meer op de website van rijksoverheid.nl.

OVERGANGSREGELING
Als het oudste kind op of na 1 januari 2016 is geboren kunnen ouders gebruik maken van de overgangsregeling. Hierdoor mogen zij vanaf 1 januari 2024 voor hun kinderen alsnog een gecombineerde naam kiezen bij de gemeente. De kosten hiervoor zijn €75.00 voor een eerste kind en €50.00 voor elk volgend kind. De aanpassing kan alleen voor alle kinderen samen gedaan worden.  Deze overgangsregeling geldt tot 1 januari 2025. 

De keuzemogelijkheden voor de voornaam 

Naast de keuze van de achternaam is uiteraard de voornaam ook een belangrijke keuze. Je bent in Nederland vrij in het het kiezen van een voornaam voor je kind. Het is hierbij wel belangrijk om rekening te houden dat deze naam niet ongepast mag zijn. Bij een ongepaste naam mag de ambtenaar van de burgerlijke stand kan een voornaam weigeren. Voorbeelden van ongepaste namen zijn :

        • Bespottelijke namen
        • Scheldwoorden
        • Naam die bestaat uit heel veel namen;
        • Bestaande achternaam, tenzij dat ook een bestaande voornaam is, bijvoorbeeld ‘Roos’.

Meer informatie over de keuze van de voornaam en waar je (wettelijk) rekening mee dient te houden lees je op de website van de overheid

Aanbevolen apps voor het vinden van de perfecte voornaam

Bij het vinden van de perfecte voornaam voor je kind kunnen apps een handig hulpmiddel zijn. Er zijn verschillende apps beschikbaar die suggesties geven op basis van jouw voorkeuren en criteria.

Een voorbeeld van een app is 'Naamwijzer'. Deze app biedt een uitgebreide database met voornamen en geeft suggesties op basis van onder andere populariteit, betekenis en klank. Daarnaast kun je de voornamen opslaan en delen met je partner.

Een andere aanbevolen app is 'Babynamen'. Deze app heeft een grote verzameling voornamen en biedt ook suggesties op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast kun je de voornamen opslaan en een lijst maken met favorieten.

Met behulp van deze apps kun je inspiratie opdoen en uiteindelijk de perfecte voornaam vinden voor je kind.

Hoe ben jij/zijn jullie gekomen tot de keuze van de voor- en achternaam van jou/jullie kind?