Nieuws

Baringshouding, wat heeft jouw voorkeur?

Geschreven door Eva de graaf | 10 Nov 2023

Veel vrouwen in Nederland bevallen in rugligging op bed, echter dit is maar één van de vele mogelijkheden om te bevallen. Wij van Puur verloskundigen vinden het belangrijk dat je als zwangere/bevallende vrouw (zonder medische indicatie) op de hoogte bent van de mogelijkheden.

Geschiedenis van baringshouding

Voor de 17e eeuw bevielen vrouwen meestal in een andere houding dan in rugligging. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een baarstoel, waarbij de vrouw verticaal (zittend) baart. Dit heeft als voordeel dat de zwaartekracht mee kan werken tijdens het proces. In de loop der jaren is deze houding steeds meer veranderd naar rugligging, dit wordt mede veroorzaakt door het gebruik van de houten toeter. Dit instrument zorgde ervoor dat verloskundigen tijdens de bevalling naar het hartje van de baby konden luisteren. Dit is vele malen makkelijker in horizontale houding.

Baringshouding in de 21e eeuw

Inmiddels zijn we al weer veel verder in de ontwikkelingen en maken we geen gebruik meer van een toeter maar van een doptone. Met de doptone kunnen wij in meeste gevallen in alle houdingen (ook in bad) naar het hartje van de baby luisteren. Dit geeft dus geen belemmering meer voor de vrouw om een andere houding aan te (moeten) nemen. Maar de meeste vrouwen blijven op hun rug bevallen. Is dit nu wel de beste houding om in te bevallen? Meerdere onderzoeken proberen antwoord te geven op de vraag welke houding nu eigenlijk de beste resultaten laat zien.

Onderzoek naar baringshoudingen

Uit recent Duits onderzoek blijkt opnieuw dat een verticale houding gunstig is voor zowel een hoofd als stuitligging. Deze houding is gunstiger dan de rugligging doordat er meer ruimte ontstaat in het bekken in verticale houding en de zwaartekracht meewerkt.

In een andere houding bevallen dan liggend op de rug blijkt uit onderzoeken meerdere voordelen te hebben. Naast een verticale houding op bijvoorbeeld een baarkruk kan je ook denken aan zijligging of een houding op handen en knieën. Voorbeelden van die voordelen zijn dat:

  • De ontsluitingsduur en uitdrijvingsduur korter is
  • Vrouwen minder pijn ervaren
  • Vrouwen het makkelijker vinden om te persen
  • Er een kleinere kans is op ingrepen zoals een knip of vaginale kunstverlossing (vacuüm verlossing).
  • Vrouwen die zelf gekozen hebben voor een houding een gevoel krijgen van controle. Zij kijken in de eerste periode na de bevalling beter op hun bevalling terug.

Baringshouding bepalen voor jezelf

Goede voorlichting over de mogelijkheden van baringshoudingen vinden wij bij Puur verloskundigen belangrijk. Op onze website kan je onder baringshoudingen ook informatie lezen over dit onderwerp. Heb je in zwangerschap of tijdens je bevalling vragen over een houdingen of zou je graag tips willen, vraag het ons gerust! Wij begeleiden, indien medisch verantwoord, bevallingen in alle mogelijke houdingen! Het belangrijkste is dat jij waar kan de houding bepaald en aangeeft wat je wel of juist niet prettig vind.

Bevalplan, wensen en ideeën

Heb je speciale wensen of ideeën over de bevalling? Maak dan eventueel een geboorteplan. Zorg dat je ideeën en wensen bij ons bekend zijn. Op die manier kunnen wij je zoveel mogelijk naar jouw/jullie wens(en) begeleiden. Uiteraard kan je ook je wensen voor begeleiding van vóór en ná je bevalling met ons bespreken.

Meer informatie?

Op onze website hebben we onder het kopje bevalling een pagina met meer informatie over baringshoudingen.