Ongepland zwanger

Soms overkomt het je, om wat voor reden dan ook, dat je ongepland zwanger raakt.

Ongepland zwanger

Anticonceptie en goed gebruik daarvan is belangrijk om een zwangerschap te voorkomen. Soms overkomt het je, om wat voor reden dan ook, dat je ongepland zwanger raakt. Ongepland hoeft niet per definitie te betekenen dat het ongewenst is, maar in sommige situaties is het voor vrouwen onmogelijk om een kindje te krijgen en op te voeden.

Allereerst is het advies om het met iemand te bespreken in je omgeving, mogelijk je partner, een goede vriend/vriendin of een familielid. Daarnaast is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen bij het begeleiden van je keuze. In Nederland is het wettelijk vastgelegd dat je een zwangerschap mag afbreken tot 24 weken, maar in de praktijk zien we dat artsen tot 22 weken een grens stellen. Niet overal in Nederland worden tot deze termijn abortussen uitgevoerd.
Bij ‘Puur verloskundigen’ kunnen we begeleiding bieden in het maken van een passende keuze. Sinds 1-1-2023 is de wettelijke vijf dagen bedenktijd, voordat je tot een ingreep kan overgaan, vervallen. Wij kunnen, indien twijfel over de duur van de zwangerschap, met de echo de termijn vaststellen. Ook kunnen wij je verwijzen naar verschillende instanties. We zijn 7 dagen per week bereikbaar voor vragen rondom een ongeplande zwangerschap. Tevens kan je op de website onbedoeld zwanger kijken en de informatie gebruiken als keuzehulp bij je onbedoelde zwangerschap.
Soms ben je je niet bewust van de mogelijkheden die er zijn in begeleiding voor het opvoeden en grootbrengen van een kind. Ook zijn er, wanneer je de keuze voor abortus hebt gemaakt, verschillende instanties waar je terecht kunt voor het verwerken van deze keuze. Deze instanties hebben hier dagelijks mee te maken en weten precies waar je aan moet denken.

Er zijn verschillende organisatie of praktijken die je begeleiding kunnen bieden bij het maken van een keuze bij een ongeplande zwangerschap. 

In Nederland zijn verschillende abortusklinieken. Op onder meer Zorgkaart Nederland zijn de verschillende klinieken en de contactgegevens te vinden. Soms kan je bij een kliniek niet direct terecht en geldt een wachttijd. De dichtstbijzijnde klinieken vanuit onze regio zijn;

'Het leven is wat je gebeurt terwijl je andere plannen maakt.'

– Acda en de Munnik –