Praktische zaken in de zwangerschap

Ben jij op de hoogte van alle regelzaken?

Praktische zaken in de zwangerschap

In de zwangerschap zijn er een aantal zaken om goed te regelen (op tijd) belangrijk. Door ‘Puur verloskundigen’ is hier een overzicht gemaakt waar je onder andere aan kan denken.

Tijdens de intake bij de verloskundige of gynaecoloog is, indien gewenst, uitleg gegeven over de 13 weken echo. Als je deze echo wilt laten uitvoeren plan dan direct na de intake een afspraak in voor bij 12+3 á 14+3 weken zwangerschap. Je kunt dit onderzoek op meerdere locaties (zie puur checklist) laten verrichten. Het staat je vrij waar je dit gaat doen. Ons advies is om wel altijd na te vragen of het centrum waar je de echo laat verrichten een contract heeft met jouw verzekeraar.

Tijdens de intake bij de verloskundige of gynaecoloog is, indien gewenst, uitleg gegeven over de 20 weken echo. Als je deze echo wilt laten uitvoeren plan dan met 14 weken een afspraak in voor bij 19 á 20 weken van de zwangerschap. Je kunt dit onderzoek op meerdere locaties (zie de checklist) laten verrichten. Het staat je vrij waar je dit gaat doen. Ons advies is om wel altijd na te vragen of het centrum waar je de echo laat verrichten een contract heeft met jouw verzekeraar.

De 22 weken prik beschermt de vrouw en baby tegen kinkhoest. Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan waardoor hoestbuien ontstaan. Voor baby's is dit een zeer ernstige ziekte.
 
Vaccineren
Zwangeren kunnen zichzelf tijdens de zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. De baby is dan vanaf dag 1 beschermd tegen de ziekte. Je kunt de prik halen vanaf de 22e week van de zwangerschap. Daarom de naam 22 weken prik.
 
Afspraak maken
Als je als zwangere de 22-wekenprik wil halen, dan kan je hiervoor een individuele afspraak maken. Een afspraak maken kan tijdens kantooruren door te bellen met telefoonnummer 088 01 00 550. Daarnaast kan het online aanmeldformulier ingevuld worden. 
 
Meer informatie
Voor meer informatie verwijzen wij naar  22 weken prik info van Rijksoverheid. 
 
Bij het consultatiebureau vragen ze van 15 oktober tot 1 maart aan zwangeren daarnaast of je (ook) de griepprik wenst te krijgen. Voor meer informatie over de griepprik verwijzen we je naar het rivm. 

Vanwege Arbo technische redenen is het verplicht om je bed bij je bevalling en kraamperiode op de juiste hoogte te hebben. Als je aangemeld bent bij kraamzorg kun je bij hen navragen wat zij als minimum hoogte stellen. Wij houden minimaal 80 cm aan.
Wij hebben als verloskundigen liever een iets hoger bed dan een bed dat net te laag is. Wij kunnen door deze hoogte ons beroep, op een gezonde manier uitoefenen. Zorg dat je bed vanaf 37 weken is verhoogd. Je kunt hiervoor bed ‘klossen’ bij de thuiszorgwinkel regelen, leeg kratje onder de poten plaatsen of eigen gemaakte houten blokken/planken.

Indien je niet getrouwd of geregistreerd partner van elkaar bent, is het voor de wet niet automatisch bekend wie de wettelijke vader van je kind is. Je partner kan in dit geval het kind erkennen. Dit moet je (samen met je partner) regelen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. In meerdere gemeentes kan dit digitaal. Indien dit niet mogelijk is, is het noodzakelijk een afspraak op locatie in te plannen.
Op het moment van erkennen kies je als aanstaande ouder de achternaam van je baby. Je Is de erkenning geregeld, dan krijgt de partner ook automatisch het gezamenlijk gezag met de moeder. 
Voor meer informatie over erkennen verwijzen wij je naar de Rijksoverheid

In de zwangerschap is het belangrijk om een recente ‘Fit-to-fly’ verklaring te hebben als je met het vliegtuig gaat. Bij elke vliegtuigmaatschappij houden ze een maximale zwangerschapsduur aan wanneer je nog mag vliegen, dit kan per maatschappij verschillend zijn. Let altijd bij het boeken goed op dat je niet de uiterlijke zwangerschapstermijn voorbij bent met de terugreis. Het is per vliegtuigmaatschappij tevens wisselend vanaf welke zwangerschapstermijn zij een ‘Fit-to-fly’ verklaring verplicht stellen om te mogen vliegen. De maatschappijen geven vaak ook een uiterlijke geldigheid aan (maximaal 5-7 dagen oud) aan deze verklaring. Een fit to fly verklaring is alleen wettig als deze is afgegeven door een arts, verloskundigen mogen en kunnen dit dus niet doen. Wél kunnen we een zwangerschapsverklaring geven in het Engels.

Belangrijk voor ons als verloskundigen, maar ook voor hulpdiensten zoals de ambulance, is het snel kunnen vinden van het doorgegeven adres. Niet alleen overdag en bij mooi weer, maar ook in het donker of bij slecht weer. Het is verstandig om te zorgen dat je huis en huisnummer goed zichtbaar en dus vindbaar zijn. Mochten wij of andere hulpverleners met spoed bij je langskomen kan dit kostbare tijd schelen!

Check zelf, in het donker, of je huisnummer vanaf de weg voldoende zichtbaar is. Indien je het gaat aanpassen kan je rekening houden met onderstaande tips;
 • Een reflecterend huisnummerbordje is dag en nacht goed te zien is.
 • Het plaatje kan het beste hangen op 1.75 tot 2.50 meter hoogte.
 • Volgens de wettelijke eisen moet een huisnummerplaatje de minimale afmetingen van 12 x 12 cm hebben. De cijfers dienen minimaal 88 mm hoog bij 60 mm breed te zijn. Verder moet het huisnummer(plaatje) een kleur hebben, die afwijkt van de ondergrond waarop het bevestigd is.

Het is aan te raden om je huisarts en apotheek in te lichten over je zwangerschap en eventueel borstvoedingswens. Indien je voor controle komt of medicatie nodig hebt zullen zij door hun softwaresysteem geattendeerd worden op je zwangerschap. Hierdoor kan miscommunicatie voorkomen worden. Tijdens de aanmelding zullen de verloskundigen vragen of we jouw huisarts in mogen lichten over de zwangerschap. Indien je akkoord gaat sturen wij een brief naar de huisarts dat je je hebt aangemeld bij ons als zwangere.

Aan zwangeren die binnen een straal van 100 km van een kerncentrale wonen wordt door de rijksoverheid geadviseerd om jodiumtabletten in huis te hebben. De kans dat er in Nederland een kernongeval gebeurt, is heel klein. Mocht dit echter toch het geval zijn, dan zijn jodiumtabletten belangrijk voor zwangere vrouwen. Het ongeboren kind kan je beschermen tegen radioactief jodium, door jodiumtabletten te slikken na een kernongeval. Neem de pillen pas in nadat de overheid dit aangeeft.
Voor meer informatie verwijzen wij naar rijksoverheid.nl en waaromkrijgikjodiumtabletten.nl

Denk al in het begin van de zwangerschap na over de periode na de geboorte. Ga je straks weer werken, heb je dan kinderopvang nodig? Hoe ga je dit regelen, met je sociaal netwerk van bijvoorbeeld opa's en oma's, met een kinderdagverblijf of gastouder? Belangrijk om te weten dat kinderdagverblijven en gastouders snel vol zitten en/of werken met wachtlijsten. Meld je, indien nodig, al in het begin van je zwangerschap aan voor kinderopvang.  

Bij de bevalling én voor in de kraamperiode zijn speciale (verband) middelen nodig. Deze middelen zijn aanwezig in een kraampakket. Afhankelijk van je verzekering krijg je deze wel of niet vergoed. Indien je deze niet vergoed krijgt kan je een kraampakket in zijn geheel kopen (bij de thuiszorgwinkel of drogist) of zelf samen stellen. Bij de uitzetlijst kan je vinden welke (verband)middelen je in huis moet hebben. Bij onduidelijkheden hierover kun je altijd je vragen bij ‘Puur verloskundigen’ stellen.

Het is verstandig om kraamzorg al vroeg in de zwangerschap te regelen. ‘Puur verloskundigen’ adviseert om dit uiterlijk te doen in de 14e week van je zwangerschap. Je kan je aanmelden door je verzekering te bellen en te vragen met welke bureaus zij samen werken. In Schagen en omgeving zijn verschillende kraambureau’s werkzaam. Bij de intake of tweede controle bij je verloskundige worden de verschillende bureaus in onze regio besproken. Werkt jouw verzekeraar met alle bureaus samen dan kun je zelf een keuze maken. 

Kraamzorg in Nederland

In Nederland heb je recht op kraamzorg; de zorg tijdens de eerste acht tot tien dagen na de bevalling. Deze zorg heeft een meervoudige doelstelling.

In de eerste plaats zorgt een kraamverzorgster voor zorgvuldige observatie van de kraamvrouw en pasgeborene, met de bedoeling eventuele problemen tijdig op te kunnen sporen en de juiste zorg in te zetten.

Daarnaast geeft de kraamverzorgster voorlichting, begeleiding en ondersteuning in de eerste dagen. Dit om ervoor te zorgen dat je alles leert wat nodig is om je kind goed te kunnen verzorgen en je daar ook zeker over te voelen. Indien de kraamverzorgster complicaties observeert neemt zij contact op met ‘Puur verloskundigen’ om er samen voor te zorgen dat de juiste zorg geboden wordt.

Indien je thuis op poliklinisch bevalt, zal een kraamverzorgster ons als verloskundigen helpen tijdens de begeleiding van de bevalling. Wij nemen tijdens de bevalling contact met de organisatie op om de kraamverzorgster in te zetten.  ZZP kraamverzorgster spreken meestal in de zwangerschap een rommelmeldingsverzoek met je af. Deze melding is niet nodig bij ons als verloskundigen, Kraamzus en/of Kraamvogel

Kraamzorg organisaties

In Nederland heb je vrije keuze in welke organisatie te kiezen. Je kunt jezelf aanmelden via de website van de kraamzorgorganisaties, maar je kunt ook de verzekering bellen en daar melden van welke organisatie je graag zorg zou willen ontvangen. In Schagen en omgeving zijn verschillende kraambureau’s werkzaam. Bij de intake krijg je informatie over kraamzorg instanties waar wij een goede samenwerking mee hebben. Indien je vragen hebt over de verschillende organisaties of over kraamzorg kun je deze stellen op het spreekuur.

Kosten kraamzorg

Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed, minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over uiterlijk 10 dagen. In de meeste gevallen heb je recht op acht dagen kraamzorg, geteld vanaf de dag van de bevalling. Indien je een aantal dagen in het ziekenhuis moet verblijven worden de dagen afgeteld van de dagen waarin je recht hebt op kraamzorg (dus als je 2 dagen in het ziekenhuis verblijft heb je nog maximaal recht op 8 dagen kraamzorg). Er geldt een wettelijke bijdrage aan kraamzorg, die in 2023 is vastgesteld op €4,80 per uur.

Indien je georiënteerd bent op het Noordwestziekenhuis in Den Helder (NWZ) is het belangrijk dat je daar in het systeem bekend bent. Als je ooit in je verleden voor jezelf in het NWZ (of voorheen Gemini) ziekenhuis bent geweest, heb je een patiëntennummer. Is dit niet het geval dan verzoeken wij je, ook als je van plan bent thuis te bevallen, om dit tijdig (voor 24 weken) in je zwangerschap te regelen. Indien je gegevens gewijzigd zijn na het laatste bezoek aan het ziekenhuis (bijvoorbeeld adres of verzekering) is het ook nodig je opnieuw te laten registreren. De registratie kan in het NWZ ziekenhuis zelf bij de inschrijfbalie (neem een geldig identiteitsbewijs en je zorgverzekeringspas mee).

Er zijn veel verschillende uitzetlijsten in omloop. ‘Puur verloskundigen’ heeft voor jou een samenvatting gemaakt van de noodzakelijke benodigdheden. Klik hier voor de uitzetlijst.

Badbevalling

Bij een badbevalling thuis is het belangrijk dat er op dezelfde etage een bed op hoogte aanwezig is. Lees hier meer over de regelzaken bij een gewenst waterbevalling thuis. 

Het is goed om bij je verzekering na te gaan wat er wel en niet vergoed wordt. Zit je in de periode dat je eventueel je pakket kan wijzigen, kijk dan naar wat voor jullie voordelig is! Als je de verzekering belt kun je ook nagaan of je recht hebt op een kraampakket, deze wordt dan gratis naar je verzonden.

In onze uitzetlijst kan je lezen wat de minimale inhoud van een kraampakket is. 

Het is aan te raden om vanaf 36 weken een ‘ziekenhuiskoffer’ klaar te hebben staan voor het geval je plotseling/met spoed naar het ziekenhuis moet.
Ons advies is om deze koffer (of tas) in ieder geval te voorzien van:

Voor de baby

 • 2 setjes kleding voor de baby (romper, shirtje, broekje, sokjes, mutsje) en een vestje.
 • Wikkeldoek/omslagdoek.

Voor jezelf

 • Een (of twee) shirt die lekker zit tijdens je bevalling. 
 • Schone kleding voor na je bevalling ((voedings) BH).
 • Extra paar sokken.
 • Toilettasje.
 • Evt druivensuiker, maagzuurmedicatie, lippenbalsem of massage olie.
 • Mobiel en oplader.

Voor je partner

 • 1 setje schone kleding en toilettas.

Algemeen

 • Fototoestel (opgeladen en een lege geheugenkaart).
 • Leesvoer voor jou en je partner (of iets anders ter vermaak).
 • Verzekeringspas en legitimatie.
 • Autostoeltje voor de baby.

Neem te allen tijden je zwangerschapskaart mee!

In de regio van Puur verloskundigen worden veel verschillende soorten zwangerschapscursussen georganiseerd. Bij de meeste cursussen kan je beginnen vanaf ongeveer 24 weken van je zwangerschap. Onder cursus en bijeenkomsten kan je hier meer over lezen.

Een zwangerschapsverklaring is een officieel bewijs van je zwangerschap. Er staat op dat je zwanger bent en wanneer je bent uitgerekend. Een zwangerschapsverklaring is nodig om recht te hebben op een bevallingsuitkering, of om een WAZ(O)-uitkering aan te vragen. Als je een werkgever hebt, wordt uiterlijk twee weken voordat je zwangerschapsverlof ingaat de uitkering bij UWV aangevraagd. Ook als je zwanger en zelfstandige (ZZP’er) bent, heeft het UWV deze verklaring nodig.
Na de termijnecho maken wij de zwangerschapsverklaring. Indien je deze nodig hebt kan je inloggen in je eigen dossier van "mijn vrumun". Bij rapporten (bijlages) kan je de verklaring downloaden. 
Voor meer informatie over zwanger en zelfstandig verwijzen wij je naar het UWV.

'Het enige dat onmogelijk is, is de mogelijkheid dat iets onmogelijk is.'