Vindbaarheid van de woning

De avonden en nachten zijn momenteel donker, wat betekent dat we vaker bij huizen in het donker aankomen. We ervaren regelmatig dat het zoeken naar huisnummers vooral 's avonds en 's nachts een uitdaging kan zijn. Dit geldt niet alleen voor ons, maar ook voor hulpdiensten, waar kostbare tijd verloren kan gaan als een huis niet snel gevonden wordt. In dit nieuwsbericht delen we tips en belangrijke overwegingen om je huis beter vindbaar te maken, zelfs in de donkere uren.

Huisnummer zichtbaarheid check

 Het begint allemaal met de zichtbaarheid van je huisnummer. Is het goed zichtbaar en leesbaar vanaf de openbare weg, zelfs in het donker? Neem even de tijd om dit te controleren en indien nodig, overweeg dan de volgende suggesties.

Reflecterend huisnummerbordje: 

Overweeg een reflecterend huisnummerbordje dat dag en nacht goed zichtbaar is. Plaats het bordje op een hoogte tussen 1.75 en 2.50 meter voor optimale zichtbaarheid. Deze kleine aanpassing kan een groot verschil maken.

Wettelijke eisen

Volgens de wettelijke eisen moet een huisnummerplaatje minimale afmetingen van 12 x 12 cm hebben. De cijfers dienen minimaal 88 mm hoog bij 60 mm breed te zijn. Daarnaast is het belangrijk dat het huisnummer(plaatje) een kleur heeft die afwijkt van de ondergrond waarop het bevestigd is. Dit zorgt voor een optimale herkenbaarheid. 

Help jij ons je huis te vinden?

Een goed vindbaar huis is essentieel voor de veiligheid, denk hierbij dus ook aan de donkere dagen. Door bewust te zijn van de zichtbaarheid van je huisnummer en eventueel een enkele eenvoudige aanpassingen te doen, draag je bij aan een veiligere woonomgeving voor iedereen. Deze kleine moeite kan grote voordelen opleveren, niet alleen voor ons als verloskundige maar ook voor andere hulpdiensten die mogelijk snel ter plaatse moeten zijn.

Hoe zorg jij ervoor dat jouw huis snel gevonden kan worden? Deel jouw tips met ons