Puur Verloskundigen - Kinderwens

Weet jij hoe je eigen lichaam werkt?

Vruchtbare periode

De menstruatie treedt meestal regelmatig op, met een cyclusinterval van ongeveer 28 dagen. Kortere cycli van 21 dagen en langere van circa 40 dagen komen ook voor. De cyclus begint op de eerste dag van de menstruatie. Het moment dat je vruchtbaar bent is rond je eisprong.

De eisprong vindt bij de meeste vrouwen 14 dagen voor je te verwachten menstruatie plaats. Bij een cyclus van 28 dagen is dit dus 14 dagen na je eerste dag van je laatste menstruatie (EDLM). Bij een cyclus van 21 dagen al 7 dagen na je EDLM en bij een cyclus van 40 dagen pas 26 dagen na je EDLM.

Tijdens de eisprong “barst” een eitje open en wordt het eitje door trilhaarbewegingen verder de eileider in vervoerd. Zaadcellen uit het sperma bereiken na een moeizame weg dezelfde plaats als de eicel. Als er een bevruchting plaats vindt, is er één spermacel die het eitje binnendringt. Bevruchting van een eicel is mogelijk tot ongeveer 12 uur na de eisprong. Zaadcellen leven 48-72 uur. Word je deze cyclus niet zwanger, dan wordt het slijmvlies afgestoten en word je weer ongesteld. Kortom; als je zwanger wilt worden is het verstandig om rond je eisprong te vrijen; in de meeste gevallen 14 dagen voor je te verwachten menstruatie. Omdat zaadcellen 2-3 dagen blijven leven kan je van gemeenschap van 1-2 dagen voor je eisprong ook zwanger worden. 16 tot 13-14 dagen voor je menstruatie maak je dus kans om zwanger te worden.

Ovulatie / eisprong

Wanneer je eisprong meestal plaats vindt, heb je hierboven kunnen lezen. Sommige vrouwen voelen deze eisprong aan als een krampachtige pijn. Een groot deel van de vrouwen voelt de eisprong niet. Om te weten wanneer jouw eisprong is, kan je elke ochtend voordat je opstaat je temperatuur meten. Na de eisprong stijgt je lichaamstemperatuur met 0,3 graden. Vlak voor je menstruatie daalt je temperatuur weer. Je kunt op deze manier een curve bijhouden. Bij de meeste vrouwen zal uit deze curve blijken dat de eisprong inderdaad rond de 14 dagen voor de te verwachten menstruatie plaats vindt. Echter, het kan ook eerder of later plaats vinden. In plaats van temperaturen kan je ook ovulatietesten gebruiken; deze kan je onder andere bij drogist of apotheek kopen of op internet.

Symptomen

Tijdens je cyclus verandert er onder invloed van hormonen van alles in je lichaam. Rond de periode van je eisprong is het slijmverlies van je baarmoeder anders van samenstelling. Hierdoor kunnen zaadcellen sneller naar je eileiders. Je kunt dit merken aan het feit dat de vaginale afscheiding wat wateriger en dradiger is in plaats van de dikkere roomwitte afscheiding die je buiten deze periode hebt.

Overige informatie

Op de website van de verloskundige is de animatiefilm gezond zwanger worden te bekijken.

Het moment dat je vruchtbaar bent, is rond je eisprong.

Vragen over je cyclus? Vraag het de verloskundigen!