Leefstijladviezen

Een gezonde leefstijl verkleint de kans op complicaties

Leefstijladviezen

Voor iedereen, mannen en vrouwen, is het verstandig om gezond te leven. Dit geldt zeker als er een kinderwens bij komt kijken, het liefst al een halfjaar voor de bevruchting.
Als je gezond aan de zwangerschapswens begint, is de kans om zwanger te worden groter. De kans op een goede en gezonde zwangerschap en bevalling zijn tevens ook vergroot.

Bewegen is goed voor iedereen. Het houdt je spieren en gewrichten soepel, je conditie blijft op peil, vergroot je weerstand en het is belangrijk voor je hart- en bloedvaten. Een bijkomend voordeel is ook dat als je eenmaal zwanger bent je vaak minder last hebt van zwangerschapskwalen zoals obstipatie en bekkenklachten. Met gezond bewegen wordt bedoeld dat je minstens vijf dagen per week een half uur actief beweegt. Dit half uur kan je ook verspreiden over de dag. Meer informatie is ook hier te vinden.

Onder- en overgewicht heeft invloed op je vruchtbaarheid. Een BMI (body mass index) van 18-25 is normaal. Om te berekenen wat je BMI is, kun je op onder andere op deze website kijken.

Bij fors ondergewicht kan je menstruatie zelfs wegblijven waardoor je minder vruchtbaar bent. Bij de man kan ondergewicht zorgen voor minder zaadcellen in het sperma. Ook bij overgewicht verminderd de kans op zwanger worden. Hoe ernstiger het over gewicht is hoe moeilijker het kan worden om zwanger te raken. Ook mannen met overgewicht kunnen minder vruchtbaar zijn.

Mocht je onder- of overgewicht hebben, dan is het verstandig om eerst een gezond gewicht te bereiken. Zo nodig kan dit met hulp van een diëtist. Stop met afvallen zodra je zwanger denkt te zijn. Als je afvalt komen er namelijk schadelijke stoffen, die in het vet opgeslagen zitten, in je bloedbaan terecht.

Puur Verloskundigen heeft een samenwerking met diëtist Mariska Rinkel van Dieet & Co – diëtisten en leefstijlcoaches. Vanaf januari 2024 is zij op vrijdagochtend beschikbaar op onze locatie in Schagen. Wil je een afspraak bij Mariska inplannen op onze locatie 't Noord? Dat kan! Neem contact op via e-mail of telefoon met onze assistente, of geef het aan tijdens je volgende geplande controle bij de verloskundige. 

Lees meer informatie over onze samenwerking in ons nieuwsbericht. 

Roken kan bij zowel mannen als vrouwen de vruchtbaarheid verminderen. Het advies is om al voor je zwanger bent te stoppen met roken. Als je 15 sigaretten per dag rookt neemt je vruchtbaarheid met 50% af. Vaak weet je pas na enige weken dat je zwanger bent. Als je doorgaat met roken, kun je dus het ongeboren kind in een vroeg stadium schaden. Je hebt dan ook een grotere kans op een miskraam.

Wanneer je blijft roken tijdens je zwangerschap loopt je ongeboren baby allerlei risico’s. Ook bij meeroken gelden onderstaande risico’s. Rokende mannen zijn ook minder vruchtbaar. De zaadcellen zijn vaker afwijkend van vorm en minder beweeglijk dan bij een niet rokende man.

Voor meer informatie verwijzen we je naar roken-info.

  • Vrouwen die roken, hebben een grotere kans op een miskraam
  • Roken verdubbelt de kans op een vroeggeboorte. Vroeggeboorte bij kinderen kan zorgen voor problemen met de ademhaling, de bloedsomloop, de zuurstofvoorziening in de hersenen en andere vitale organen. Ook komen infecties, voedingsproblemen en onderkoeling vaker voor bij deze groep.
  • Kinderen van rokende moeders hebben een grotere kans op een lager geboortegewicht. Baby’s met een lager geboortegewicht hebben meer moeite om zichzelf warm te houden en de kans op een laag bloedsuikergehalte is groter. Op latere leeftijd kan het ook geassocieerd worden met gedragsproblemen
  • Roken tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op voortijdige loslating van de placenta. Hierdoor krijgt de baby geen zuurstof meer.
  • Kinderen van rokende vrouwen hebben een grotere kans op het krijgen van een hazenlip, ademhalingsproblemen en gedragsstoornissen
  • De kans op wiegendood (plotseling en onvoorzien overlijden van een ogenschijnlijk gezonde baby tijdens het slapen) is verhoogd bij kinderen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap gerookt heeft. Ook wanneer de baby meerookt na de bevalling is deze kans hoger.
  • Het toeschietreflex bij borstvoeding kan door roken ook verminderen. Tevens vermindert roken de hoeveelheid melk én de melk smaakt minder lekker. (Borstvoeding heeft, ook als je rookt, veel voordelen tov kunstvoeding).
  • Baby’s van rokende moeders huilen wat vaker langdurig

Ook alcohol gebruik vermindert zowel bij mannen als vrouwen de vruchtbaarheid. Alcohol gebruik in de zwangerschap kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Als je alcohol drinkt, verspreidt dit zich over al het lichaamsvocht van jou en je kind. Dit gebeurt al vanaf het begin van de zwangerschap. Als je na een drankje alcohol in je bloed hebt, dan heeft je kind dezelfde hoeveelheid alcohol in zijn bloed.

Alcohol beïnvloedt de ontwikkelingen van de cellen, waardoor verschillende organen en vooral de hersenen van het kindje kunnen beschadigen. Grote hoeveelheden kunnen het foetaal alcoholsyndroom veroorzaken. Er is geen veilige grens bekend, vandaar het advies aan alle zwangere vrouwen om geen alcohol te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Risico’s van alcohol gebruik in de zwangerschap zijn hieronder te lezen. Voor verdere informatie verwijzen we je graag naar alcohol en zwangerschap.nl en 9 maanden niet en alcohol info.

Risico’s

  • Vrouwen die alcohol gebruiken in de zwangerschap, hebben een grotere kans op een miskraam
  • Verhoogde kans op vroeggeboorte. Vroeggeboorte bij kinderen kan zorgen voor problemen met de ademhaling, de bloedsomloop, de zuurstofvoorziening in de hersenen en andere vitale organen. Ook komen infecties, voedingsproblemen en onderkoeling vaker voor bij deze groep.
  • Verhoogde kans op afwijkende gezichtskenmerken bij het kind
  • Grotere kans dat de baby kleiner wordt geboren en zijn hele leven klein blijft.
  • Meer kans op hersenbeschadiging bij het kind

Daarnaast zie je op latere leeftijd ook vaker dat kinderen bijvoorbeeld overgevoelig zijn voor geluid, dat ze geen schuldgevoelens hebben of dat ze autistisch zijn. Voor overige gevolgen en adviezen verwijzen we je naar de hierboven genoemde websites. 

Drugsgebruik kan invloed hebben op de eicel en spermacellen, de eileider en de baarmoeder. Drugsgebruik wordt zodra je een kinderwens hebt en in de zwangerschap sterk afgeraden. Drugsgebruik tijdens de zwangerschap vergroot de kans op problemen tijdens de zwangerschap of geboorte. Ook de ontwikkeling van een kind kan vóór en na de geboorte ernstig verstoord worden door drugsgebruik. Wij willen, als je drugs gebruikt (hebt) in je zwangerschap, graag weten welk soort drug en wanneer je gebruikt (hebt). Hierop kunnen wij onze zorg waar nodig aanpassen. Per fase van de zwangerschap kan de invloed van drugs verschillen. Ieder middel heeft zijn eigen risico’s als het tijdens de zwangerschap gebruikt wordt. Voor verdere informatie verwijzen we je graag naar drugsinfo.nl. Heb je begeleiding nodig bij het stoppen van drugsgebruik of wil je meer informatie hierover, neem dan contact op met je huisarts of Brijder. 

Heb je een kinderwens en gebruik je medicatie, maak dan je kinderwens bekend bij je voorschrijvend arts. Je arts kan de medicatie dan, indien noodzakelijk, omzetten naar een ander soort medicijn. Niet alle geneesmiddelen kunnen gebruikt worden in de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap treden er vele lichamelijk veranderingen op. Het kan hierdoor noodzakelijk zijn dat de dosering aangepast moet worden.

Indien je al zwanger bent geef  dan je medicatie gebruik door aan Puur verloskundigen en/of voorschrijvend arts. Wij kunnen controleren of de medicatie gebruikt kan worden in de zwangerschap of dat deze alsnog aangepast dient te worden. Mocht je gedurende de zwangerschap medicatie moeten gaan gebruiken geef dan te allen tijden aan dat je zwanger bent en hoever je zwanger bent.

Tijdens je zwangerschap kan paracetamol (zonder codeïne/cafeïne) gebruikt worden. Voor andere vragen kun je altijd contact opnemen met Puur verloskundigen.

Begin je gezond aan de zwangerschapswens?

Dan is de kans om zwanger te worden groter.