Praktische zaken

Bevallen: een wonderlijk hoofdstuk in jouw verhaal, waar pijn wordt omgezet in kracht en tranen in triomf

Praktische zaken

Bij de komst van een kindje komt veel kijken. Een zo goed mogelijke voorbereiding is van belang.

Hieronder staan enkele praktische punten om aan te denken bij de voorbereiding. Zijn er nog vragen of problemen? Bespreek deze dan met ‘Puur verloskundigen’

In onze praktijk zien wij veel vrouwen die tijdens de bevalling gebruik willen maken van een bad. Een bad kan op meerdere vlakken een positief effect hebben op het verloop van de bevalling en ontspannend voor moeder en baby zijn.
Wij hebben al vele prachtige watergeboortes mogen begeleiden. Bij het begeleiden van (water)bevallingen vinden wij het belangrijk dat we met elkaar denken aan de veiligheid en werkbaarheid. Als verloskundigen hebben we de verantwoordelijke taak om moeder en kind zo goed mogelijk te begeleiden en dat vraagt om een aantal voorwaarden.

Bij een wens tot watergeboorte zijn onderstaande punten van belang:
 
1. Het is belangrijk dat het bad in een ruimte is geplaatst waar voldoende ‘werkruimte’ om het bad over blijft. Het is belangrijk dat wij tenminste aan 1 zijde van het bad voldoende ruimte hebben.
Indien je gebruik wilt maken van je eigen vaste bad, adviseren wij een foto aan ons te laten zien van het bad en de ruimte. Op deze manier kunnen wij beoordelen of je eigen bad ook geschikt is om in te bevallen.
 
2. Er moet een bed op hoogte van minimaal 80cm bij het bad in de buurt zijn. Het liefst in dezelfde ruimte als het bad. Indien dit niet mogelijk is kan deze ook geplaatst worden in de ruimte direct grenzend aan de ruimte waar het bad staat. Hierbij gaat het om een afstand van niet meer dan 4 á 5 meter.
 
3. Doorloop de stappen van het opzetten van het bad van tevoren nauwkeurig. Vul het bad tijdig, dit neemt namelijk wat tijd in beslag. Vergeet na het opblazen en voorafgaand aan het vullen de beschermhoes niet om het bad te plaatsen.
 
4. Wens je een bad te huren/kopen? Dat kan bij Puur. De speciale bevalbaden die wij verhuren zijn uitermate geschikt. Andere goede voorbeelden zijn te vinden op o.a. de oerbron en bevallingsbaden.nl.
 
5. Wij adviseren, ivm het inschatten van bloedverlies, qua kleur een niet al te donker bad. Het inschatten van bloedverlies in bad is moeilijk. Hoe donkerder de badranden qua kleur, hoe lastiger het inschatten voor ons wordt.
Mocht je in huis niet beschikken over een geschikte ruimte om aan de bovenstaande voorwaarden te voldoen denk dan nog aan de volgende tip; Plaats het bad op de begane grond / in de woonkamer. Met een (bed)matras op de keukentafel heb je een ‘bed’ op hoogte gecreëerd. Het is dan wel belangrijk dat je ook het bed in de slaapkamer op hoogte brengt (o.a. voor de kraamzorg en ons).
 
Heb je twijfels of vragen over bovenstaande voorwaarden? Wij adviseren je graag tijdens je aanstaande controle op de praktijk!
Op naar een mooie, veilige, watergeboorte!
 
Bevalbad huren? Dat kan ook bij ons, lees meer op deze pagina

Vanwege Arbo technische redenen is het verplicht om je bed bij je bevalling en kraamperiode op de juiste hoogte te hebben. Als je aangemeld bent bij kraamzorg kun je bij hen navragen wat zij als minimum hoogte stellen. Wij houden minimaal 80 cm aan.
Wij hebben als verloskundigen liever een iets hoger bed dan een bed dat net te laag is. Wij kunnen door deze hoogte ons beroep, op een gezonde manier uitoefenen. Zorg dat je bed vanaf 37 weken is verhoogd. Je kunt hiervoor bed ‘klossen’ bij de thuiszorgwinkel regelen, leeg kratje onder de poten plaatsen of eigen gemaakte houten blokken/planken.

Belangrijk voor ons als verloskundigen, maar ook voor hulpdiensten zoals de ambulance, is het snel kunnen vinden van het doorgegeven adres. Niet alleen overdag en bij mooi weer, maar ook in het donker of bij slecht weer. Het is verstandig om te zorgen dat je huis en huisnummer goed zichtbaar en dus vindbaar zijn. Mochten wij of andere hulpverleners met spoed bij je langskomen kan dit kostbare tijd schelen!

Check zelf, in het donker, of je huisnummer vanaf de weg voldoende zichtbaar is. Indien je het gaat aanpassen kan je rekening houden met onderstaande tips;
  • Een reflecterend huisnummerbordje is dag en nacht goed te zien is.
  • Het plaatje kan het beste hangen op 1.75 tot 2.50 meter hoogte.
  • Volgens de wettelijke eisen moet een huisnummerplaatje de minimale afmetingen van 12 x 12 cm hebben. De cijfers dienen minimaal 88 mm hoog bij 60 mm breed te zijn. Verder moet het huisnummer(plaatje) een kleur hebben, die afwijkt van de ondergrond waarop het bevestigd is.

In Nederland heb je recht op kraamzorg; de zorg tijdens de eerste acht tot tien dagen na de bevalling. Deze zorg heeft een meervoudige doelstelling.

In de eerste plaats zorgt een kraamverzorgster voor zorgvuldige observatie van de kraamvrouw en pasgeborene, met de bedoeling eventuele problemen tijdig op te kunnen sporen en de juiste zorg in te zetten.

Daarnaast geeft de kraamverzorgster voorlichting, begeleiding en ondersteuning in de eerste dagen. Dit om ervoor te zorgen dat je alles leert wat nodig is om je kind goed te kunnen verzorgen en je daar ook zeker over te voelen. Indien de kraamverzorgster complicaties observeert neemt zij contact op met ‘Puur verloskundigen’ om er samen voor te zorgen dat de juiste zorg geboden wordt.

Indien je thuis op poliklinisch bevalt, zal een kraamverzorgster ons als verloskundigen helpen tijdens de begeleiding van de bevalling. Wij nemen tijdens de bevalling contact met de organisatie op om de kraamverzorgster in te zetten.  ZZP kraamverzorgster spreken meestal in de zwangerschap een rommelmeldingsverzoek met je af. Deze melding is niet nodig bij ons als verloskundigen, Kraamzus en/of Kraamvogel

Kraamzorg organisaties

In Nederland heb je vrije keuze in welke organisatie te kiezen. Je kunt jezelf aanmelden via de website van de kraamzorgorganisaties, maar je kunt ook de verzekering bellen en daar melden van welke organisatie je graag zorg zou willen ontvangen. In Schagen en omgeving zijn verschillende kraambureau’s werkzaam. Bij de intake krijg je informatie over kraamzorg instanties waar wij een goede samenwerking mee hebben. Indien je vragen hebt over de verschillende organisaties of over kraamzorg kun je deze stellen op het spreekuur.

Kosten kraamzorg

Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed, minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over uiterlijk 10 dagen. In de meeste gevallen heb je recht op acht dagen kraamzorg, geteld vanaf de dag van de bevalling. Indien je een aantal dagen in het ziekenhuis moet verblijven worden de dagen afgeteld van de dagen waarin je recht hebt op kraamzorg (dus als je 2 dagen in het ziekenhuis verblijft heb je nog maximaal recht op 8 dagen kraamzorg). Er geldt een wettelijke bijdrage aan kraamzorg, die in 2024 is vastgesteld op €5,10 per uur.

Wanneer het niet de eerste bevalling is, is het goed om na te denken over opvang voor  de oudere kinderen ten tijde van de bevalling. Als het in de nacht gebeurt, kunnen kinderen soms in hun bed blijven slapen. Het kan ook onrust geven wanneer de oudere kinderen nog in de buurt zijn. Onrust heeft een negatief effect op de bevalling. Organiseer altijd een ‘opvang-plan’ en een plan B. Iemand die ze te allen tijden op kan komen halen, ook bij een geplande thuisbevalling. Zorg ervoor dat de telefoonnummers van deze personen paraat liggen.

Er zijn veel verschillende uitzetlijsten in omloop. ‘Puur verloskundigen’ heeft voor jou een samenvatting gemaakt van de noodzakelijke benodigdheden. Klik hier voor de uitzetlijst.

Badbevalling

Bij een badbevalling thuis is het belangrijk dat er op dezelfde etage een bed op hoogte aanwezig is. Lees hier meer over de regelzaken bij een gewenst waterbevalling thuis. 

Op het moment dat je naar het ziekenhuis gaat, bijvoorbeeld voor een poliklinische bevalling, maar soms ook in het geval er een medische indicatie ontstaat, is het van belang het vervoer naar het ziekenhuis geregeld te hebben. Op het moment dat je zelf niet de beschikking hebt over een auto en met de taxi moet, zorg dan dat telefoonnummers daarvoor klaarliggen. Belangrijk daarbij is dat je wel altijd een autostoeltje meeneemt voor het vervoer van de baby. Het is niet gebruikelijk dat de verloskundige mensen meeneemt naar het ziekenhuis, daar is ze niet voor verzekerd.

Ziekenhuistas
Het is aan te raden om vanaf 36 weken een ‘ziekenhuistas’ klaar te hebben staan voor het geval je plotseling/met spoed naar het ziekenhuis moet. Ons advies is om in de ‘ziekenhuistas’ in ieder geval te voorzien van:

Voor de baby

  • 2 setjes kleding voor de baby (romper, shirtje, broekje, sokjes, mutsje) en een vestje
  • Wikkeldoek/omslagdoek

Voor jezelf

  • Een (of twee) shirt die lekker zit tijdens je bevalling
  • Schone kleding voor na je bevalling ( (voedings) BH)
  • Extra paar sokken
  • Toilettasje
  • Evt druivensuiker, maagzuurmedicatie, lippenbalsem of massage olie
  • Mobiel en oplader

Algemeen

  • Fototoestel (opgeladen en een lege geheugenkaart)
  • Leesvoer voor jou en je partner (of iets anders ter vermaak)
  • Verzekeringspas en legitimatie
  • Autostoeltje voor de baby

Neem te allen tijden je zwangerschapskaart mee!

Leef je droom, droom niet je leven.