Wat is strippen?

Bij de term ´ strippen ‘ heb je als je niet in verwachting bent waarschijnlijk heel andere associaties, maar als jouw uitgerekende datum begint te naderen is het een term die je vast wel eens tegenkomt. Het is een manier om de bevalling op gang te helpen. Maar wat houdt dit nu precies in? Wanneer zal de verloskundige dit overwegen en wat kun je ervan verwachten?

Wat is strippen?

De vliezen van de vruchtzak waar je baby al negen maanden in rondzwemt zitten vast aan de wanden van de baarmoeder. Bij het strippen brengt de verloskundige haar vingers in de baarmoedermond naar binnen. Je moet hiervoor wel al enige ontsluiting hebben. Door voorzichtig met haar vingers ronddraaiende bewegingen rondom het hoofdje van de baby te maken, komen de vliezen los van de baarmoederwand rondom de baarmoedermond. Deze actie stimuleert je lichaam tot het aanmaken van het stofje prostaglandine.

Onder invloed van prostaglandine wordt de baarmoedermond zachter en weker, wat nodig is voor het passeren van je baby door het geboortekanaal. De baarmoedermond wordt als het ware ‘rijper’ voor de bevalling. Ook kan dit stofje het starten van de baarmoedercontracties opwekken, oftewel de langverwachte weeën. Het strippen kan gewoon in de verloskundigenpraktijk gebeuren of bij je thuis.

Waarom strippen?

Je kijkt uit naar het minste of geringste teken dat de bevalling zich zal aandienen, maar je bent inmiddels de 40 weken ruim gepasseerd en er gebeurt nog steeds niks. Dit is het moment waarop de verloskundige het strippen zal bespreken en indien gewenst zal uitvoeren. Dit om de kansen op een spontane bevalling vóór de 42e week te vergroten.

Een zwangerschap van meer dan 42 weken wordt het liefst vermeden, omdat dit meer risico’s vormt voor de gezondheid van je baby en geassocieerd is met een verhoogde babysterfte. Dit komt doordat de placenta dan mogelijk niet meer voldoende in de behoefte van je kindje kan voorzien.

Wat kun je verwachten na het strippen?

Het is jammer genoeg niet zo dat na het strippen de bevalling direct begint. Het kan dan nog een dag duren voor de echte weeën beginnen. Bovendien is er geen garantie dat het strippen altijd zal leiden tot het begin van de bevalling.

Bij sommige vrouwen helpt het niet en zal uiteindelijk overgegaan worden tot het inleiden van de bevalling als deze zich niet spontaan aandient. Toch is wetenschappelijk bewezen dat strippen een effectieve methode is om de bevalling op gang te helpen.

Is het pijnlijk?

Dat verschilt per persoon. Veel vrouwen ervaren het strippen zelf als een oncomfortabel maar niet echt pijnlijk gevoel. Tot 24 uur na het strippen kan het voorkomen dat je menstruatieachtige krampen of harde buiken ervaart.

Na het strippen kun je ook kleine hoeveelheden bloed verliezen. Door de aanraking van de goed doorbloede baarmoedermond kan er een bloedvaatje springen. Deze bloeding kan rood, roze of bruin zijn en kan vermengd zijn met slijm. Het is volkomen onschuldig en stopt vanzelf. Als je twijfelt over het bloedverlies kun je altijd contact opnemen met de verloskundige. Strippen is voor zover bekend een methode zonder risico’s.

Zijn er alternatieven?

Uit onderzoek blijkt dat strippen de enige wetenschappelijk bewezen niet-medische methode is om de bevalling op te wekken. Uiteraard zijn er alternatieven die je gemakkelijk zelf kunt proberen. Deze zijn wellicht niet onderbouwd, maar baat het niet dan schaadt het niet. Vraag hiervoor de verloskundige om advies.