Baringshoudingen

De juiste baringshouding: waar kracht en comfort samenkomen voor een krachtige bevalling

Baringshoudingen

Tijdens de bevalling is het verstandig regelmatig van houding te wisselen. Dit heeft niet alleen een positief effect voor het opvangen van de weeën, ook heeft het een positieve bijdrage in een snellere en betere geboorte van het kind.

Er zijn veel variaties denkbaar, zoals onder op deze pagina middels de afbeelding al inzichtelijk is gemaakt. Als verloskundigen staan wij open voor alle wensen in baringshoudingen. Je mag, maar moet absoluut niet op je rug bevallen. Er is een baarkruk beschikbaar. Ook een watergeboorte is mogelijk, wij verhuren bij Puur verloskundigen ook bevalbaden

Mocht je van te voren al een idee hebben in welke houding je zou willen bevallen, kan je dit uiteraard kenbaar maken bij ons. Tevens kun je gebruik maken van het uitschrijven van je geboortewensen

Watergeboorte

Bij Puur Verloskundigen begrijpen we dat elke bevalling uniek is, en daarom bieden we een warme en comfortabele optie aan voor aanstaande moeders: de waterbevalling. Deze bijzondere ervaring wordt steeds populairder vanwege de vele voordelen die het met zich meebrengt. 

Voordelen van een waterbevalling

1. Natuurlijke Pijnverlichting: Water heeft van oudsher een kalmerende werking. Tijdens een waterbevalling zorgt het warme water voor ontspanning, waardoor de pijn vaak als minder intens wordt ervaren.

2. Verbeterde Bloedcirculatie: Het warme water bevordert de bloedcirculatie, wat kan helpen om de zuurstoftoevoer naar de baarmoeder te verbeteren en de spieren te ontspannen.

3. Gewichtloosheid: In het water voelt het lichaam lichter aan, waardoor bewegen en het aannemen van comfortabele posities gemakkelijker wordt.

4. Minder Stress voor de Baby: Het warme water bootst de omgeving van de baarmoeder na, waardoor de overgang voor de baby minder stressvol kan zijn.

5. Bevorderen van de Oxytocineproductie: Het warme water kan de natuurlijke productie van oxytocine, het hormoon dat betrokken is bij de bevalling, stimuleren.

Bij Puur Verloskundigen willen we ervoor zorgen dat jouw waterbevalling een onvergetelijke en zorgeloze ervaring wordt. Daarom bieden we de mogelijkheid om professionele bevalbaden te huren. Onze bevalbaden zijn speciaal ontworpen om comfort en hygiëne te garanderen, zodat je volledig kunt genieten van deze speciale gebeurtenis. Neem gerust contact met ons op om meer te weten te komen over waterbevallingen en het huren van onze bevalbaden. 

Indien je thuis een bad hebt en je hierin wilt bevallen overleg dan of dit qua ruimte mogelijk is. Bij een thuisbaring in bad verzoeken wij je wel de veiligheidsvoorwaarden door te lezen en in bezit te zijn van lange gynaecologische handschoenen.

Als je poliklinisch in bad wilt bevallen kun je bij Puur verloskundigen ervoor kiezen om naar het Noordwestziekenhuis (NWZ) in Den Helder of Alkmaar te gaan. In NWZ Den Helder hebben ze een vast bad waar gratis gebruik van gemaakt kan worden. In NWZ Alkmaar is er in 2 verloskamers de mogelijkheid gebruik te maken van een 1 persoons opblaasbaar bevalbad. Voor het gebruik worden (in 2023) kosten á 90,00 euro gerekend voor het gebruik van eenmalige gebruiksvoorwerpen.

Voorbeeld en voordelen van houdingen

Om je een aantal ideeën te geven van wat voor houdingen mogelijk zijn tijdens de bevalling kan hieronder de afbeelding bekijken.

baringshoudingen

Voor meer informatie verwijzen we je naar de folder en website van “De verloskundige”. Meer informatie over bevallen in bad kun je hier vinden. 

Lees ook het nieuwsbericht “Baringshouding, wat heeft jouw voorkeur?” (link volgt nog)

De baringshouding is als het vinden van jouw dans in de symfonie van bevallen, waar elke beweging een stap is in de choreografie van moed en kracht.